
- Voorbereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 10 minutes
Witlof met ansjovis salade
Witlof met ansjovis salade is een typisch Spaans tapas gerecht, dat in het hele land graag gegeten wordt. Het combineert de frisse ietwat bittere smaak van de witlof met het zoute, kruidige van de ansjovis. Dit simpele hapje is verrassend lekker en in slechts een paar minuten te bereiden. Witlof met ansjovis mag dan ook niet ontbreken als onderdeel van een uitgebreide tapas maaltijd.
Ingrediënten
- Witlof - 5 stronkjes
- Ansjovisfilet in olie - 100 gram
- Kaas - 2 eetlepels geschaafd (oude)
- Kappertjes - 2 eetlepels
- Olijfolie - 5 eetlepels
- Teentje Knoflook - 1
Instructies
Pel de witlof en was de blaadjes in koud water. Dep de witlof daarna droog en verdeel de blaadjes over een bord. Het zijn nu schuitjes die gevuld kunnen worden. Dep de ansjovisfilets droog met keukenpapier en leg ze één voor één in de witlofblaadjes. Bestrooi ze met geschaafde oude kaas en strooi de kappertjes erover heen. Maak een simpele dressing van olijfolie met knoflook en peper en schenk deze over de schuitjes heen. De witlof met ansjovis is nu klaar om opgediend te worden.
De smaak van witlof
Witlof staat bekend om zijn ietwat bittere smaak. Daarom is deze groente niet bij iedereen even geliefd. Toch is het één van de meest gegeten groenten in Nederland en België. Dit komt mede doordat witlof tegenwoordig op zo’n manier geteeld wordt, dat de ergste bitterheid verdwenen is. Daarnaast worden witlofblaadjes vaak gebruikt in salades, waar ze in combinatie met zoute of zoete ingrediënten vooral fris en knapperig smaken. Witlof is dan ook een veelzijdige groente waar naar hartenlust mee gevarieerd kan worden.
Voor meer unieke recepten met witlof kunt u kijken op de website: witlofsalade. Net als dit recept worden ook daar vele andere recepten op een creatieve kook kunstige manier uitgelegd.
Witlof met ansjovis salade, een uniek recept om als tapas op tafel te zetten.