
- Voorbereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 10 minutes
- Portie: Voor Familie
Traditionele Sangria – Spaanse alcoholische drank
Sangria is een van oorsprong Spaanse alcoholische drank. De traditionele sangria wordt gemaakt van rode wijn, die onder andere door de toevoeging van sinaasappel, appel en citroen haar kenmerkende smaak verkrijgt. Als basis voor een echte Spaanse sangria kun je elke soort rode wijn gebruiken, die je lekker vindt. Het hoeft niet eens een dure wijn te zijn. Met wat extra sinaasappellikeur, vers fruit en wat brandewijn erbij, heb je binnen no time een heerlijke traditionele sangria gemaakt.
Ingrediënten
- Rode wijn - 1 fles
- Appel - 2
- Sinaasappels - 2
- Brandewijn - 1/2 kopje
- Sinaasappels - likeur 1/4 kopje (Cointreau of Grand Marnier)
- Spa rood - 2-3 kopjes
Instructies
Snijd de appels en sinaasappels in dunne plakjes of halve cirkels. Laat de schil er vooral omheen zitten. Doe het fruit in een mooie glazen karaf met een samengeknepen tuit. Schenk de brandewijn en de sinaasappellikeur erbij. Voeg daarna de rode wijn toe. Roer rustig met een houten lepel de Spaanse sangria door elkaar. Dek de karaf vervolgens af met wat keukenfolie en zet het minimaal 4 uur (maar het liefst een hele nacht) in de koelkast. De alcohol mengt zich dan met de smaak van het fruit en maakt de drank zoeter en zachter. Je zult zien dat er dan geen suiker meer bij hoeft. Wanneer je de sangria gaat schenken, doe je er eerst nog een paar kopjes spa rood bij voor een sprankelend resultaat.
Variaties op de traditionele sangria
Er zijn heel veel variaties op de traditionele sangria te bedenken. Zo kun je eindeloos afwisselen met het fruit dat je er aan toevoegt. Behalve appel en sinaasappel kun je ook citroen, perzik, kiwi, grapefruit of zelfs meloen gebruiken. Je kunt in plaats van rode wijn, waar de Spaanse sangria mee gemaakt wordt, witte wijn gebruiken. En er zijn zelfs alcoholvrije recepten voor een frisse fruitcocktail, die erg op de traditionele sangria lijkt. Wat je smaak ook is, een zelfbereide sangria is altijd feestelijk en heerlijk verkoelend op een warme dag.