
- Voorbereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 30 minutes
- Portie: Voor Familie
Voedingsfeiten (per portie)
- Energie: 379
Paella Traditionele Valenciana recept
Traditionele Paella is wellicht het beroemdste gerecht van Spanje. Deze schotel van rijst, konijn, kip en zeevruchten kent zijn oorsprong in Valencia. Daar wordt al eeuwenlang een door de Moren geïntroduceerde rijst verbouwd met een dikke, korte korrel, die veel vocht kan absorberen. Inmiddels is Paella Valenciana van een boerenmaaltijd tot een feestgerecht geworden en zijn er regionaal veel varianten ontstaan. Zo vind je aan de kust paella met voornamelijk vis en schaaldieren, terwijl in het binnenland veel wild en gevogelte wordt toegevoegd. De vegetarische variant bevat meestal artisjokken. Restaurants in Valencia maken er de mooiste variaties op. Wat echter wel kenmerkend is voor iedere tapas is dat de rijst in bouillon wordt gekookt.
Traditionele paella Valenciana recept
Er zijn verschillende verklaringen voor de naamgeving van het gerecht. De meest aannemelijke is dat het woord is afgeleid van het Latijnse patella, dat pan betekent. In Valencia zou dit paella geworden zijn en werd het een synoniem voor het bekende rijstgerecht met vis en kip.
Voor het traditionele recept heb je de volgende ingrediënten nodig:
Ingrediënten
- Paella Pan - 45 cm
- Rijst - 420 gram
- Witte bonen - 300 gram (gedroogd)
- Konijn - 400 gram
- Kipdrumsticks - 8
- Slakken - 24
- Sperziebonen - 1 kilo
Instructies
Wil je Paella maken op de traditionele manier, dan zet je de pan op het rooster van een houtskoolbarbecue. Bedek de bodem met olijfolie en bak hierin de ui, tomaten en knoflook. Voeg kip, konijn en slakken toe op het moment dat de uien glazig worden. Blijf continu roeren en doe pas na 15 minuten de witte bonen erbij. Voeg dan de rijst toe en sprenkel er voldoende olie overheen om het geheel te bedekken. Goed roeren en na 3 minuten de saffraandraadjes erover strooien. Vervolgens giet je de kippenbouillon erbij en voeg je de groenten toe. Dit laat je sudderen tot alles gaar is. Tot slot haal je de pan van het vuur, dekt deze af en laat de paella nog 5 minuten rusten voordat je deze opdient. Serveer er een frisse rode of witte wijn bij en geniet. Buen Provecho!