
- Voorbereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 5 minutes
- Portie: Voor Familie
Tapenade met zongedroogde tomaten
Tapenade met zongedroogde tomaten is zo’n typisch gerecht dat bij geen enkele borrel mag ontbreken. Hoewel de meeste mensen geneigd zijn tapenade kant en klaar te kopen, is het heel gemakkelijk zelf te maken. Er zijn diverse varianten te bedenken, maar tapenade met zongedroogde tomaten is echt een favoriet. Het smaakt heerlijk op een toastje, een stukje stokbrood of een crostini. Behalve de ingrediënten heb je een blender of keukenmachine nodig. Maar een goede staafmixer kan eventueel ook.
Ingrediënten
- Tomaten - 200 gr zongedroogd (uitgelekt)
- Groene olijven - 75 gram
- Olijfolie - 3 eetlepels
- Sap van een citroen - 1/2
- Knoflook - 2 teentjes
Instructies
Tapenade met zongedroogde tomaten wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken. Inmiddels heeft het ook zijn weg naar onze borreltafel gevonden en doe je iedereen echt een plezier met deze zelfgemaakte lekkernij. De bereiding ervan kost je niet veel meer dan enkele minuten. Laat allereerst de zongedroogde tomaten even uitlekken. Doe ze dan in een blender en voeg er de groene olijven (uiteraard zonder pit) aan toe. Pers een halve citroen uit en sprenkel dit sap samen met 3 eetlepels olijfolie over de tomaten en olijven. Tot slot knijp je er nog twee teentjes knoflook over uit.
Zet dan de blender aan op een lage stand. De tapenade met zongedroogde tomaten is het lekkerst als de structuur nog enigszins intact blijft. Maak er dus geen zachte crème van, maar houd het bij grove stukjes. Als de tapenade nog iets te droog is, kun je er nog wat olijfolie bij schenken. Schep het mengsel dan over in een mooi schaaltje en serveer er brood of toastjes bij. Ook op een plankje met kaas en Spaanse worst doet tapenade met zongedroogde tomaten het erg goed. Een heerlijke wijn erbij maakt het helemaal compleet.
Variaties
De tapenade met zongedroogde tomaten uit dit recept is bereid met groene olijven. Je kunt in plaats daarvan ook zwarte olijven gebruiken. Groene olijven zijn in feite onrijp en daarom vrij stevig met een milde smaak. Zwarte olijven zijn rijp en daardoor zachter van textuur en sterker van smaak. Beide soorten zijn prima geschikte voor tapenades.