Alles over Spanje en de Spaanse cultuur

Op vakantie naar Spanje: Alles wat je moet weten!

Spanje is één van de meest zuidelijk gelegen landen in Europa en beschikt over een heerlijk klimaat, prachtige cultuur en een groot aantal aan indrukwekkende steden. Het land is hierdoor geschikt voor verschillende soorten vakanties en activiteiten. Van de prachtige stranden aan de Costa Brava en Costa del Sol tot aan de rijke geschiedenis van Madrid, alles is absoluut het bezoeken waard. Wat nu precies de beste plekken en leukste activiteiten in Spanje zijn, hebben we voor je uitgezocht!

Voordat we het over de stranden, steden en Spaanse tapas gaan hebben, is het goed om eerst even achter de geschiedenis, ligging en klimaat van Spanje te komen. De naam ‘Spanje’ heeft het land te danken aan de Romeinen uit Italië. Zij noemden het land namelijk vroeger ‘Hispania’ en met een paar kleine aanpassingen is daar de huidige naam uitgekomen.

Klimaat van Spanje

Zoals we al eerder aan hebben gegeven, is Spanje zuidelijk gelegen. Het klimaat van Spanje is echter niet overal hetzelfde. Waar veel mensen de zon voor zich zien als ze aan Spanje denken, is dit zeker niet overal het geval. In de bergen – die veelvuldig te vinden zijn – is het bijvoorbeeld erg koud en op het platteland vaak regenachtig.

Ligging en gebieden

Spanje is gelegen aan verschillende zeeën, zo ligt het land aan de Middellandse zee, de Atlantische Oceaan, de Golf van Biskaje en de Cantabrische zee. Dit alles zorgt ervoor dat Spanje over een groot aantal bijzondere kustplaatsen beschikt. Vooral de kust aan de westkant, waar de Costa Brava en de Costa del Sol zijn gelegen, beschikken vaak over prachtige stranden en sfeervolle kustplaatsen. De belangrijkste kustplaatsen zijn: Costa del Sol (zuidwesten), Costa Brava (noordwesten), Costa Blanca, Costa Verde, Costa Dorado en Costa de la Luz. Vooral de Costa del Sol en Costa Brava zijn erg populair onder toeristen, gezien het goede klimaat en luxe uitstraling.

Spanje is – net als Nederland – verdeeld in verschillende gebieden. In Spanje is het duidelijk dat de cultuur per gebied vaak enorm verschilt. Geen gebied is hierdoor hetzelfde, maar volledig uniek. De belangrijkste gebieden zijn: Catalonië (rond Barcelona), Andalusië (rond Málaga), Castilië (rondom Madrid) en het Baskenland (Bilbao). Al deze gebieden zijn uniek en sommige van deze gebieden willen zelfs onafhankelijk zijn, zoals het Baskenland.

Zon, zon en nog eens zon

De meeste gebieden in Spanje beschikken wel vaak over de zon. Zo worden er vaak temperaturen van boven de 37 graden gemeten in Málaga, de tweede zonnigste stad in Spanje. Veel andere steden in Andalusië (zuiden van Spanje) kunnen genieten van de zon. Het is daarom ook niet heel vreemd dat dit gebied de naam ‘Costa del Sol’ heeft gekregen. Wat letterlijk de zonnige kust betekent.

Het klimaat van Spanje is in andere gebieden aangenamer. Hier vind je dan ook lagere temperaturen , maar zeker niet zo laag als in Nederland. In Madrid en Barcelona liggen de temperaturen bijvoorbeeld in de zomer ook vaak boven de 30 graden.

De bevolking van Spanje

Tegenwoordig telt Spanje ruim 46 miljoen inwoners, het grootste gedeelte van de bevolking is terug te vinden in de grote steden. Madrid als de hoofdstad en Barcelona als tweede stad in het land, beschikken over de meeste inwoners. Aangezien veel mensen tegenwoordig emigreren naar Spanje, stijgt het aantal inwoners snel.

Het overgrote deel van de bevolking heeft Spaans als moedertaal (90%), maar er zijn ook delen waar er een andere taal gesproken wordt. Zo wordt in Catalonië bijvoorbeeld in veel gevallen Catalaans gesproken. Bij een bezoek aan Barcelona wordt dit vaak meteen duidelijk. Het Baskenland is een gedeelte in Spanje dat graag onafhankelijk wilt worden in de toekomst. Het is daarom ook niet heel vreemd dat ook zij een eigen taal hebben: Het Baskisch.

Politiek in Spanje

Spanje is in principe een koninkrijk en wordt dus bestuurd door een koning. Om niet alle macht bij de één persoon neer te leggen is er ook nog een tweekamerstelsel actief in Spanje. Dit betekent dat er – net als in Nederland – een Eerste Kamer en een Tweede Kamer over het land regeren. In deze kamers zitten uiteraard ministers en de belangrijkste persoon in de regering in de minister-president.

De strijdkracht van Spanje bestaat uit drie verschillende onderdelen: het leger, de marine en de luchtmacht. Het land is daarom ook actief in verschillende internationale organisaties, zoals de NAVO en de Verenigde Naties en natuurlijk de Europese Unie. De mensenrechten in het land zijn over het algemeen goed geregeld en ook is het land op de meeste plekken veilig genoeg. Zeker in de toeristische gebieden is de beveiliging in grote mate aanwezig.

De Spaanse keuken

De Spaanse keuken is een wereldberoemde keuken en tegelijkertijd ook overheerlijk. Veel bekende gerechten komen uit Spanje, zoals paella, Spaanse kaas en natuurlijk de Spaanse tapas. Over de Spaanse tapas vind je nog veel meer terug op onze website!

Elk gebied in Spanje beschikt over zijn eigen populaire gerechten. Vis is bijvoorbeeld erg populair in de kustgebieden en paella wordt weer meer geserveerd in het zuiden van het land. Veel gerechten in Spanje worden gebakken in olijfolie. Dit is gezonder en maakt de mensen minder snel dik. Bovendien zijn rode en gele kruiden erg populair, de Spaanse vlag sluit hier perfect op aan.

De Canarische Eilanden

Spanje is niet alleen het vaste land ten zuiden van Frankrijk, maar beschikt ook over een aantal eilanden. Deze eilanden – genaamd de Canarische Eilanden – liggen ten westen van Marokko en de Sahara. Ieder eiland is weer net iets anders en heeft zijn eigen unieke cultuur. De meest bekende Canarische Eilanden zijn Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria. Deze eilanden worden vaak door toeristen uitgekozen.

Uitstekend bereikbaar met verschillende soorten vervoer

Spanje ligt misschien in het zuiden van Europa, maar is erg goed bereikbaar met verschillende soorten vervoer. Zelfs met de auto is het binnen 2 dagen goed te doen en heb je dus de volledige vakantie beschikking over je eigen auto. Houd er wel rekening mee dat het noorden van Spanje een heel stuk dichterbij is dan het zuiden, dit scheelt vaak ruim 1.000 kilometer.

Toch kiezen de meeste mensen ervoor om naar Spanje te reizen door middel van het vliegtuig. Vreemd is het zeker niet als je de gemiddelde vliegtijden bekijkt. Vliegen naar Málaga is bijvoorbeeld slechts 2,5 uur en ook Madrid bereik je al binnen 2 uur en 10 minuten. Naar Barcelona ben je zelfs slechts 1,5 uur onderweg met het vliegtuig! Naar de Spaanse eilanden vliegen neemt wel iets meer tijd in beslag. Tenerife en Gran Canaria zijn beiden binnen 4 uur en 15 minuten te bereiken met het vliegtuig. Ideale vliegtijden dus!

Bezienswaardigheden in Spanje

Wie voor de bezienswaardigheden naar Spanje komt, kijkt zijn of haar ogen uit. Vooral in de grote steden (Madrid en Barcelona) zijn een enorm aantal prachtige gebouwen, kathedralen, pleinen en nog veel meer terug te vinden. Buiten deze grote steden is ook nog voldoende te beleven. Denk bijvoorbeeld aan Valencia, de sinaasappelstad. Ook het gebied in Andalusië ziet er op de meeste plekken prachtig uit, met Málaga en Marbella als echte uitschieters. De Costa del Sol is daardoor een populaire toeristen trekpleister geworden en ook veel bekende Nederlanders hebben besloten vaak te verblijven in dit prachtige gebied.

Spanje, een absolute top bestemming voor een vakantie

Het is niet voor niets dat het al jarenlang één van de populairste bestemmingen is onder (Nederlandse) toeristen. Het klimaat van Spanje is heerlijk en zorgt vaak voor temperaturen boven de 30 graden in de zomer. Vanaf april tot aan oktober ligt de temperatuur in het zuiden vaak zelfs nog boven de 20 graden, wat het bijna het hele jaar een top bestemming maakt voor een zonvakantie.

Spanje heeft echter veel meer te bieden dan alleen een gunstig klimaat. Het land is opgedeeld in verschillende gebieden met elk hun eigen cultuur en omgeving. Dit zorgt ervoor dat je Spanje meerdere keren kunt bezoeken, zonder dat het gaat vervelen. De hoofdstad is magistraal en beschikt over indrukwekkende gebouwen, maar ook Barcelona doet hier zeker niet voor onder. Beide steden beschikken over een enorm aantal bezienswaardigheden en activiteiten.

De eilanden van Spanje zijn een echt vak apart. De Canarische Eilanden zijn misschien een stuk verder vliegen dan het vasteland, maar absoluut de moeite waard. Met speciale eilanden als Lanzarote, Tenerife en Gran Canaria kijk je werkelijk je ogen uit. De eilanden staan bekend om hun prachtige omgeving, warme klimaat en relaxte sfeer.

Vervolgens zijn er nog de eilanden Ibiza en Mallorca, wat echte feestbestemmingen zijn. Jaarlijks trekken er vele duizenden toeristen vanuit de hele wereld naar deze speciale eilanden. De omgeving is prachtig en alles is maar op één ding gericht: een zo mooi mogelijke tijd meemaken. Hoewel Ibiza en Mallorca voornamelijk worden gebruikt om te feesten, kunnen ook de wat rustigere mensen hier prima terecht. De omgeving is adembenemend en de accommodaties zijn van grote klasse.

Alles bij elkaar zijn de mogelijkheden dus eindeloos. Voor gezinnen met kinderen, singles, stelletjes en complete families is het land een prachtige bestemming. Het is even goed zoeken waar je precies naar toe gaat vertrekken, gezien het grote aantal verschillende gebieden, maar je krijgt er een prachtige ervaring voor terug!