- Voorbereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 10 minutes
Spaanse rijstschotel met chorizo
Nog zo’n lekkere klassieker uit de Spaanse keuken is de Spaanse rijstschotel met chorizo. Voor iedereen die eens iets anders wil dan de bekende paella. En voor wie liever één hoofdgerecht maakt dan meerdere kleine tapas gerechtjes. De Spaanse rijstschotel met chorizo heeft een zoete smaak door de tomaat, maar ook een pikante twist door de worst. De bereiding ervan vergt niet veel tijd, dus met een klein beetje voorbereiding heb je binnen een half uur een heerlijke maaltijd op tafel staan.
Ingrediënten
- Rijst - 250 gram Bomba rijst (of een andere korte, ronde soort)
- Chorizo - 100 gram chorizo worst
- Paprika - 1 rode
- Ui - 1 (groot formaat)
- Tomatenblokjes - 400 gram uit blik
- Saffraan - 4 tot 6 draadjes
- Kippenbouillon
- Peper
Instructies
Maak eerst de kippenbouillon. Je hebt aan ongeveer een halve liter genoeg, maar kunt voor de zekerheid iets extra maken. Afhankelijk van de grootte van je pan heb je meer of minder nodig. Leg de saffraandraadjes te week in een bakje met 1 eetlepel water. Snijd dan de paprika in blokjes. De chorizo worst snijd je in de lengte doormidden en daarna maak je van iedere helft plakjes. Vervolgens pel je de ui en hak je deze fijn tot je kleine snippers overhoudt. Hiermee heb je de voorbereidende werkzaamheden voor dit gerecht afgerond. Nu kun je gaan bakken.
Om te beginnen bak je de chorizo ongeveer 2 à 3 minuten in een pan met dikke bodem zonder olie of boter. Vervolgens schep je de worst uit de pan, maar laat het vet erin zitten. Hierin fruit je de uitjes op laag vuur. Zodra de uitjes glazig worden, doe je de paprika erbij. Deze bak je ook nog eens 5 minuten mee. Daarna voeg je de rijst toe en roer je de korrels om tot ze glanzen. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Doe hierna de saffraandraadjes inclusief het water erbij en de tomatenblokjes. Breng het geheel op smaak met een snufje peper. Giet nu de kippenbouillon erbij tot de rijst onder water staat. Laat het geheel dan aan de kook komen en vervolgens op een laag vuur circa een kwartier pruttelen tot al het vocht is opgenomen. Schep tenslotte de worst erdoor en dien deze Spaanse rijstschotel met chorizo direct op. Er zijn vele variaties te bedenken voor de rijstschotel. Zo kan je voor extra kleur doperwten of ook gele paprika toevoegen. Probeer het eens uit en kijk wat je zelf het lekkerste vind.