
- Voorbereidingstijd: 10 minutes
- Kooktijd: 20 minutes
Spaanse gehaktballetjes – Albóndigas
Wie aan tapas denkt, denkt aan Spaanse gehaktballetjes. Deze Albóndigas zijn misschien wel het meest bekende gerecht en in ieder geval heel populair onder liefhebbers van de mediterrane keuken. Vooral de variant met rode peper, die we hier voor je beschrijven, moet je een keer geprobeerd hebben. De bereiding is eenvoudig en je kunt het zelfs een dag van tevoren klaar maken. Alleen voor het opdienen dan nog even verwarmen, want je moet ze wel warm eten.
Ingrediënten
- Gehakt - 250 gram
- Tomaten - 250 gram (gezeefde)
- Eieren - 1
- Rode Peper - 1
- Brood - 2 sneetjes (oud) wit
- Sjalot - 1
- Teentje Knoflook - 2
- Peterselie - 2 eetlepels (platte)
- Witte wijn - 5 eetlepels (droge)
- Olijfolie - 1 Eetlepel
- Nootmuskaat - 1 eetlepel
- Zout en Peper
Instructies
De bereiding van Spaanse gehaktballetjes begint met wat snijwerk. Snijd de rode peper in de lengte doormidden en haal de zaadjes er met een scherp mesje uit. Snijd hem daarna in dunne reepjes. Leg het witbrood op een plank en verwijder de korsten. Sprenkel er daarna wat witte wijn overheen. Pel en snipper het sjalotje. Kneus de knoflookteentjes en haal de velletjes eraf. Snijd de knoflook in kleine stukjes of doe in de knoflookpers.
Meng vervolgens het gehakt met het ei, het brood, het sjalotje, de knoflook en de rode peper. Voeg er nog een mespuntje nootmuskaat aan toe en eventueel wat peper en zout. Kneed er tot slot de fijngehakte peterselie doorheen. Bevochtig je handen even onder de kraan en maak ongeveer 15 à 16 balletjes van het gehaktmengsel. Verhit dan de olijfolie in een koekenpan of hapjespan en bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom bruin. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Doe er vervolgens de gezeefde tomaten bij en laat de gehaktballetjes met de saus ongeveer 15 minuten met een deksel op de pan pruttelen op een laag vuur. Proef de tomatensaus en voeg er nog wat peper en zout naar smaak aan toe. Na een kwartiertje zijn je Spaanse gehaktballetjes klaar. Je kunt ze nu meteen opdienen met de rest van de peterselie als garnering erop. Heerlijk met brood als onderdeel van een tapas maaltijd. Maar ook goed te combineren met pasta of rijst.