Serranoham: Spaanse ham, heerlijk voor bij recepten

Serranoham kun je in allerlei verschillende recepten verwerken. De zoute ham is heerlijk van smaak en past hierdoor perfect bij allerlei ingrediënten. Uiteraard kun je ook zelf gerechten samenstellen met serranoham, zo kun je het bijvoorbeeld aan verschillende pasta’s en salades toevoegen.

Serranoham komt uit Andalusië, een regio in de bergen van Spanje. Het maken van ham bleek vroeger de ideale manier om vlees langer houdbaar te houden. Doordat de ham zowel gedroogd als gezouten wordt is de houdbaarheid nog verder verbeterd. Tegelijk geeft dit natuurlijk de karakteristieke smaak, een smaak die ook in het tijdperk van de koelkast nog geliefd is. De Spanjaarden gebruiken het voor allerlei verschillende doeleinden. Zo eten ze het los, verwerken het in hapjes of in traditionele gerechten. Doordat serranoham rijk aan ijzer en eiwitten is wordt de ham vaak aanbevolen bij ijzertekort of bloedarmoede.




Serranoham is een beschermd product en kan niet zomaar door iedereen gemaakt worden. Een originele is te herkennen aan een kenmerkend S-logo. Het maken van een serranoham neemt behoorlijk wat tijd in beslag, daar dient dan ook geduld voor genomen te worden.

Gelukkig doen de Spanjaarden dit en wordt het maken van de ham vaak tot in de perfectie uitgevoerd. Het proces begint met een verse ham, deze wordt in een pekelbad met kruiden gestopt en krijgt vervolgens negen maanden de tijd om te rijpen. Het rijpen gebeurt in een kamer waar de temperatuur langzaam tot 30 graden stijgt. Doordat de vochtigheid in hetzelfde tempo afneemt zal de ham drogen.

Het verschil tussen parmaham, serranoham en Ibérico ham

Ibérico ham en serranoham komen allebei van een ander varkensras. Doordat de varkens van de Ibérico ham een stuk duurder zijn is ook de ham duurder. Serranoham is in vergelijking met Ibérico ham iets steviger van structuur.

Tot slot is er parmaham, gedroogde ham uit Italië die ook vaak verward wordt met serranoham of Ibérico ham. Qua stevigheid zit parmaham tussen Ibérico ham en serranoham in. Daarnaast zijn de plakken vaak iets breder en is parmaham minder ingedroogd dan de andere soorten. In tegenstelling tot Ibérico ham en serranoham komt parmaham uit Italië in plaats van Spanje.

Wanneer het product niet aangeduid wordt als serranoham, parmaham of Ibérico ham, dan is het dat ook niet. Al deze hammen zijn beschermde productnamen die niet zomaar aan een willekeurig product gegeven wordt.

Serranoham recepten

Serranoham is heerlijk om los te eten bij de borrel, maar is ook perfect om in allerlei gerechten te verwerken. Door de zoute smaak past het goed bij verschillende soorten groente, fruit en room. Zo smaakt een dadel met serranoham en geitenkaas dan ook heerlijk. Combineer je het liever met groente? Dan is een combinatie met boontjes erg lekker.

Wil je vis of vlees eten? Ook daarbij doet serranoham het erg goed, vooral bij de zachtere smaken als kalf, witvis en kip. Het zoute van deze ham zal dan niet overheersen, maar blijft juist in balans. Dit komt door de combinatie met een zachtere smaak.