
- Voorbereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 10 minutes
Serranoham met mozzarella en tomaat (op toast)
Serranoham met mozzarella en tomaat is een heerlijk gerecht dat perfect smaakt op krokante toast. Serranoham is een rauwe gezouten ham, die oorspronkelijk uit de bergen van Andalusië komt. Door een speciaal rijpingsproces krijgt de ham zijn kenmerkende smaak. Deze past uitstekend bij de zachte, milde structuur van mozzarella. Een van buffel- of koemelk gemaakte versnijdbare, witte kaas. Wanneer je Serranoham met mozzarella en zongedroogde tomaat combineert, krijg je een verrukkelijke smaak sensatie. Zout, zoet, zacht en stevig vullen elkaar perfect aan. Als tapas is dit gerecht zeer geschikt. Het is snel bereid en kan in de koelkast bewaard worden.
Ingrediënten
- Serranoham - 75 gram
- Mozzarella - 125 gram
- Cherrytomaten - 10 Zonggedroogd
- Sla - Rucola of veldsla
- Balsamico
- Toast
Instructies
Serranoham met mozzarella en tomaat mag eigenlijk bij geen enkele tapas ontbreken. Het is een klassiek gerecht met herkenbare smaken, dat bovendien in enkele minuten op tafel staat. Omdat het koud geserveerd wordt, is het geen enkel probleem om dit recept enige tijd vooraf klaar te maken. Dat is een groot voordeel als je je tijd liever met je gasten doorbrengt dan in de keuken. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van samenvoegen.
De Serranoham met mozzarella kun je als rolletjes serveren. Dit doe je door de Serranoham in de lengterichting doormidden te snijden. Vervolgens snijd je de mozzarella bol in plakken en deze plakken daarna tot repen. Op de plakjes ham leg je de mozzarella repen, een zongedroogd tomaatje en een blaadje sla. Dit rol je strak op en zet je eventueel vast met een cocktailprikker.
Maar nog lekkerder is Serranoham met mozzarella en tomaat op eigengemaakte toast. Dit kun je eenvoudig zelf bereiden door een afbakstokbrood in plakjes te snijden, zo dik of zo dun als je zelf wilt. Even op 200 graden in de oven bakken en je toast is klaar. Makkelijk en zelfs langer knapperig dan de voorverpakte kant en klare versie. De Serranoham leg je er in plakjes op, net als de mozzarella. Een zongedroogd tomaatje, wat veldsla of rucola en een drupje balsamico maken het verder af.