
- Voorbereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 5 minutes
- Portie: Voor Familie
Voedingsfeiten (per portie)
- Energie: 102 kcal
- Vet: 3,8
Serranoham met meloen – Jamon Serrano con Melon
Als onderdeel van een Spaanse tapas maaltijd mag Jamon Serrano con Melon zeker niet ontbreken. Het gerechtje met meloen en ham is zeer eenvoudig te bereiden en heeft een frisse smaak, die overal mee te combineren is. Serranoham komt oorspronkelijk uit de bergen van Andalusië. Serrano is het Spaanse woord voor berg of gebergte. Het witte varkensras dat voor deze ham gebruikt wordt, is hier speciaal voor gefokt. Serranoham is niet alleen heerlijk van smaak, maar ook vetarm en rijk aan ijzer en eiwit. Daarom is het ook nog eens gezond en kan het helpen bij bloedarmoede of een tekort aan ijzer.
Bereiding van Serranoham
Om de ham die typische Serranosmaak te geven, wordt er een maandenlang bereidingsproces doorlopen. Verse Serranoham wordt eerst in een gekruid pekelbad gelegd. Daarna moet de gezouten ham ongeveer negen maanden rijpen. Vroeger gebeurde dat in de berglucht. Tegenwoordig meestal in een afgesloten ruimte, die geleidelijk verwarmd wordt tot circa 30 graden. In deze omstandigheden daalt de luchtvochtigheid en drogen de hammen langzaam maar zeker uit. Het resultaat is een product met een milde smaak, die eerder zoet dan zout te noemen is. Deze ham behoudt ook na het drogen haar zachte beet.
Recept voor Serranoham met meloen. Frisse, zoete meloen past voortreffelijk bij Serranoham. Dit tapasgerecht is dan ook een absolute aanrader. Het is zo gemaakt en je hebt er weinig voor nodig.
Ingrediënten
- Rijpe meloen - 1
- Serranoham - 200 gram
Instructies
Snijd de meloen ( (bijvoorbeeld een Galia meloen of een Cantaloupe) in de lengte doormidden. Schraap er vervolgens met een lepel de zaadjes uit. Deel beide helften met een mes op in halvemaanvormige stukken. Haal daar de schil vanaf en omwikkel elk stuk met een plak Serranoham. Je kunt de ham eventueel met een prikkertje vastzetten, maar dit is niet echt nodig.
Presenteer de Serranoham met meloen op een mooi bord en je tapas is klaar. Als variatie hierop zou je de meloen ook in bolletjes kunnen snijden en de ham er in mooie waaiertjes naast kunnen leggen.