Paella recepten: traditionele recepten en variaties

Paella is een traditioneel Spaans gerecht dat in allerlei variaties gemaakt wordt. Paella wordt al lang niet meer alleen in Spanje gegeten. Dit gerecht is wereldberoemd geworden en wordt in steeds meer verschillende varianten bereid. Wanneer je het eet krijg je er direct een vakantiegevoel van!

Paella bevat altijd andere ingrediënten, vandaag de dag vind je er meestal rijst, zeevruchten, kip en tomatensaus in. De tomatensaus bestaat uit tomaten en witte bonen. Om Paella een hartige smaakt te geven is het van belang de juiste bouillon toe te voegen (trek bouillon van het hoofdingrediënt), dit is namelijk bepalend voor de smaak van het gerecht. Als de rijst voldoende gekookt is in de bouillon zal de bouillon in de rijst trekken en blijft de heerlijke smaak achter. Het kan op een gasfornuis bereid worden, maar traditioneel doet men dit met een enorme paella-pan op houtskool.

Oorsprong van Paella
Het ontstaan van Paella is begonnen in Valencia. De Moren hebben het daar al in de 8e eeuw geïntroduceerd. Vanaf dit moment werd er voor het bereiden van Paella bewust voor een grote rijstkorrel gekozen, op deze manier was er voldoende vocht opneembaar. De naam hiervoor was Paella Valencia. Voor het bereiden van deze recepten werden vooral lokale ingrediënten gebruikt. Denk aan konijn, kip en slakken. Pas later is men dit met vis en schaaldieren gaan maken. Als er vis en schaaldieren wordt het Paella Marinera genoemd oftewel zeewaardig. Wordt er naast vis ook vlees toegevoegd dan noemen de Spanjaarden het Paella Mixta’s.

Indien er vegetarische Paella wordt gemaakt wordt vis of vlees vaak door artisjokken vervangen. Dit gerecht is ontstaan als een goedkope en eenvoudige maaltijd. In de hedendaagse varianten worden vaak ook duurdere ingrediënten toegevoegd en wordt het als een feestelijke maaltijd gezien. Het is eenvoudig in grotere hoeveelheden te bereiden en dus ook geschikt voor een groter gezelschap. Hierdoor is dit gerecht uitgegroeid tot een Spaans recept dat wereldwijd gegeten wordt. Tegelijkertijd is het nog steeds ook een uiterst traditioneel Spaans gerecht, dat vooral in grote steden als Barcelona en Madrid in de meest creatieve samenstellingen gemaakt wordt. Zo blijken ook steeds meer exotische ingrediënten geschikt om aan Paella toe te voegen.

Paella recepten

Aangezien Paella één van de populairste recepten uit de Spaanse keuken is, wordt de bereiding daarvan uiterst serieus genomen. Alleen wanneer de doseringen en bereidingswijze perfect zijn lijkt het in orde. Wanneer je één van deze gerechten maakt is het daarom belangrijk om steeds te blijven proeven en kruiden of nieuwe ingrediënten toe te voegen tot de smaak in balans is. In de meeste recepten vind je paprika, tomaat en saffraan terug. Saffraan geeft Paella de kenmerkende gele kleur. Wanneer je nog nooit één van deze gerechten gemaakt hebt kun je het best beginnen bij het traditionele recept. Daarna is het makkelijker om de andere recepten proberen en natuurlijk om zelf te experimenteren.