Oorsprong en geschiedenis van Spaanse tapas

Spaanse tapas is een inmiddels gecultiveerd gebruik dat sinds de 16e eeuw opgekomen is onder het bewind van keizer Karel. Op het moment dat keizer Karel aan de macht was moesten vanaf Zuid-Spanje maandelijks honderden ruiters richting de Zuidelijke Nederlanden. Al snel ondervond men dat de ruiters vaak dronken waren op het moment dat zij deze reis ondernamen. Kiezer Karel heeft alle herbergen in zijn rijk vanaf dat moment verplicht om bij ieder drankje een hapje te serveren, zo wist hij zeker dat de ruiters voldoende aten tijdens deze lange reis. Een bijkomend voordeel bleek dat er geen vliegen meer in de drank kwamen. Iets dat de Spanjaarden enorm aanspraak, waardoor dit nieuwe gebruik is doorgezet en tot op de dag van vandaag wordt volgehouden.

Spaanse tapas is de laatste jaren uitgegroeid tot een volwassen onderdeel van de Spaanse eetcultuur en niet meer weg te denken. Iets waar andere nationaliteiten graag aan meedoen. Want in geheel Europa en de Verenigde staten is de tapas gekend en geliefd.

Spaanse tapasSoorten tapas

Spaanse tapas zijn lekkere hapjes die vaak relatief simpel van samenstelling zijn. Spanjaarden kijken vooral naar de kwaliteit van ingrediënten en laten deze voor zich spreken. Vooral de versheid en herkomst van de ingrediënten wordt belangrijk bevonden.

Spaanse tapas worden steeds naar een nieuw niveau getild. Zo zijn er tegenwoordig gespecialiseerde tapas-koks, tapas wedstrijden op het hoogste niveau en luxe tapas restaurants. De Spanjaarden eten tapas niet altijd bij de borrel, je kunt tapas ook als avondmaaltijd of tussendoortje nuttigen.

Vooral door de variatie kun je er allerlei kanten mee op! Ook wanneer je zelf gerechten in de keuken maakt nodigt dat uit om creatief te zijn. Wanneer je een aantal Spaanse tapas recepten hebt geprobeerd is het dan ook goed mogelijk om zelf te experimenteren met variaties op bestaande recepten of eigen creaties.

Spaanse tapas recepten

Wanneer we het over Spaanse tapas hebben kan het over allerlei soorten gerechtjes gaan. In Nederland denkt men al snel aan inktvisringen, Spaanse gehaktballetjes, tortilla, gevulde champignons, pinchos en gemarineerde olijven. Spaanse tapas is echter veel meer dan alleen de traditionele hapjes! Bij Spaanse-tapas.nl combineren we de traditie graag met nieuwe invloeden en de interpretatie van Spaanse tapas zoals we in deze Nederland kennen.

Als je de Spaanse gewoontes in stand wilt houden is het leuk om een aantal traditionele Spaanse tapas te combineren met modernere gerechtjes of kleine gerechtjes als de Mexicaanse tortilla. Door de combinatie van traditioneel Spaanse tapas en andere tapas ontstaat er een complete maaltijd van veel variatie. Zo is er voor iedereen iets lekkers!

Tapas recepten nemen weinig tijd in beslag en zijn vaak eenvoudig te maken. Wanneer je een verjaardag of feestje viert zijn de Spaanse tapas dan ook snel in grotere hoeveelheden te maken. Naast de grootte waarin je gerechtjes maakt kun je ook gemakkelijk variëren met luxe en goedkopere ingrediënten. Zo zijn er gerechtjes met aardappel, tomaat en brood of kun je kiezen voor luxere ingrediënten als walnoten, kaviaar en zelfs oesters. Genoeg dus om vandaag nog uit te proberen.

Wil je jouw tapas recepten combineren met brood? Probeer dan een bananenbrood te maken. Een bananenbrood maken is erg makkelijk en zit vol vitaminen en vezels die erg goed voor je zijn. Daarnaast is het een rijke en mooie aanvulling voor bij deze tapas! Zo kan je nog meer genieten van alles wat op tafel staat. En heb je meerdere manieren om dingen te combineren.