
- Voorbereidingstijd: 15 minutes
- Kooktijd: 30 minutes
Kip met knoflook – Pollo al Ajillo
Kip met knoflook, oftewel Pollo al Ajillo, is een heerlijk kipgerecht met knoflook. Het is ook nog eens een populair Spaanse tapasgerecht. Kip met knoflook staat in veel Spaanse restaurants op het menu. Er zijn twee manieren om dit recept klaar te maken. Zo kun je kip met knoflook bereiden met of zonder toevoeging van wijn. Dit recept is met wijn, maar je kunt dit ingrediënt natuurlijk makkelijk weglaten.
Ingrediënten
- Bloem - 4 eetlepels
- Kip - 1,75 kg of 8 kippenpootjes
- Teentje Knoflook - 12
- Kippenbouillon - 450 ml
- Olijfolie - 4-6 eetlepels
- Witte wijn - droge, 4 eetlepels
- Peterselie - 2 takjes
- Laurier - 1 laurierblaadje
- Tijm - vers 1 takje
- Paprikapoeder - naar smaak
- Zout en Peper
Instructies
Snijd eerst de kip in 8 stukken. Spoel de kipstukjes of kippenpootjes schoon en dep ze droog. Pel vervolgens de knoflookteentjes en snijd deze in tweeën.
Zeef 4 eetlepels bloem op een groot bord of in een schaal. Meng de gezeefde bloem naar smaak met paprikapoeder, peper en zout. Vervolgens haal je de kip er doorheen. Schud overtollige bloem van de kip af.
Verhit 4 el olijfolie in een diepe koekenpan of braadpan op een matig vuurtje. Als de olie warm is, voeg je de gehalveerde knoflookteentjes toe. Bak deze ongeveer 2 minuten, zodat je de olie wat kruidt. Haal daarna de knoflooktenen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg de 8 stukken kip of kippenpootjes in de pan, met het vel naar beneden. Bak elke kant ongeveer 5 minuten, totdat het vel een goudbruine kleur heeft.
Haal de gebakken kip uit de pan en giet overtollige olie eruit. Leg daarna de knoflookteentjes en kip weer terug in de pan en voeg wijn, kippenbouillon en kruiden eraan toe. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur wat lager en doe het deksel op de pan. Stoof de kip vervolgens in een klein half uurtje, totdat deze gaar en de knoflook zacht is.
Leg daarna de kipstukjes of kippenpootjes op een schaal en houd ze warm. Breng de rest van de inhoud opnieuw aan de kook. Laat het vocht inkoken tot ongeveer 300 ml. Het wordt dan een kruidig sausje. Proef deze en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Schep het sausje met de knoflook daarna over de stukken kip heen. Garneer het geheel met gesneden peterselie en tijm. Geniet van deze heerlijke kip met knoflook!