
- Voorbereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 15 minutes
- Portie: Voor Familie
Voedingsfeiten (per portie)
- Energie: 254
- koolhydraten: 20g
- Vet: 20g
- Eiwit: 5g
Gegrilde sardientjes – Sardines a la plancha
Gegrilde sardientjes zijn onlosmakelijk verbonden met Zuid Spanje. Overal zie je de kleine visjes op al dan niet geïmproviseerde bbq’s liggen. Ze worden in zijn geheel aan stokjes geregen en geroosterd. Sardinas a la plancha heten ze en ze maken deel uit van een eeuwenoude traditie om de vis direct op de boten te grillen. Maar ook thuis is dit lekkere gerechtje uit de Mediterrane keuken snel en eenvoudig te bereiden. Gegrilde sardientjes zijn dan ook een perfecte toevoeging aan een tapasmaaltijd of heerlijk als onderdeel van een zomerse bbq.
Ingrediënten
- sardientjes - 1 kilo
- Citroenen - 2
- Olijfolie - 3 dl
- Peterselie - bosje
- Cayennepoeder
- Kardemompoeder
- Zout
Instructies
Sardientjes hoeven, in tegenstelling tot veel andere vissoorten, niet ontleed te worden voor de bereiding ervan. Er zitten wel graatjes in, maar deze zijn zo fijn, dat je ze gewoon kunt opeten. De bereiding van gegrilde sardientjes houdt dus eigenlijk alleen het maken van de marinade en het op de bbq leggen in. Simpeler kan bijna niet.
Marinade
Om te beginnen pers je de citroenen uit en meng je twee uitgeknepen teentjes knoflook met het sap. Hier voeg je een mespuntje cayennepeper en een mespuntje kardemompoeder aan toe. Roer het even goed door elkaar en doe er dan 3 dl olijfolie bij. Maak het af met grof gemalen zeezout naar smaak. Tot slot roer je er nog de in kleine stukjes gehakte platte peterselie doorheen en je marinade is klaar. De sardientjes moeten voor het beste resultaat minimaal een uur in de marinade liggen. Zet ze daarvoor in de koelkast. Wanneer ze klaar zijn om de bbq op te gaan, kun je ze in een visklem doen of aan een spies rijgen. Rooster ze vervolgens 2 tot 3 minuten aan elke kant tot de gegrilde sardientjes goudbruin en gaar zijn.
Gezond en verantwoord
Sardientjes zijn erg gezond. Ze bevatten veel Omega 3, ijzer en vitamines. Daarnaast zijn ze caloriearm en is dit een vissoort, die weinig kwik en PCB’s bevat. Bovendien komen ze op veel plaatsen in Europa voor en planten ze zich makkelijk voort. Reden te meer om deze gegrilde sardientjes vaker op het menu te zetten.