![Gazpacho recept maken: tomatensoep in een kommetje](https://spaanse-tapas.nl/wp-content/uploads/2017/07/Gazpacho-tomatensoep-150x150.jpg)
- Portie: Voor Familie
Gazpacho recept maken: tomatensoep in een kommetje
Het grote voordeel van tapas is dat je een groot aantal gerechten koud serveert en dus vooraf klaar kunt maken. Dat geldt ook voor deze heerlijke gazpacho. Gazpacho komt van oorsprong uit Spanje en is een koude soep, die gemaakt is van ongekookte groenten en kruiden. Deze worden enkel gepureerd en dus niet eerst opgewarmd. In tegenstelling tot andere soepen bevat de originele gazpacho absoluut geen vlees of bouillon. Wil je eens een bijzonder gazpacho recept maken? Probeer dan deze gazpacho met garnalen; een Spaans recept met een Hollandse twist.
Ingrediënten
- Tomaten - 500 gram, rijpe
- Ui - 1
- Paprika - Rood of groen
- Komkommer - zonder schil
- Chilipeper - halve
- Koriander - Bosje verse
- Zure room - 1 el
- Olijfolie - 1 el
- Tomatensap - 4 dl
- Zout en Peper
- Teentje Knoflook
- Limoen of citroensap
Instructies
Een echt Spaans gazpacho recept maken is heel eenvoudig. De groenten en kruiden behoeven namelijk nauwelijks bereiding en worden alleen gepureerd in een blender. Om de tomaten makkelijk te kunnen ontvellen, moet je ze wel eerst even twee minuten in kokend water leggen. Daarna doe je ze met de fijngehakte ui, paprika, knoflook, ¼ komkommer, olijfolie, wijnazijn en tomatensap in een blender of keukenmachine. Voeg naar smaak wat zout toe en eventueel limoen- of citroensap. Pureer de soep en bewaar in de koelkast.
Maak vervolgens de garnalen schoon. Hak een ½ komkommer in kleine stukjes. Doe de zure room samen met een ½ fijngesneden chilipeper (zonder pitjes!) en 1 eetlepel fijngehakte koriander in een kom. Schep hier de garnalen en komkommer doorheen. Voeg wat zout en peper toe voor extra smaak. Verdeel het mengsel over 4 borden en maak er met een vormpje een torentje van. Bijvoorbeeld door een eierdopje te gebruiken. Giet er daarna rustig de gazpacho omheen. Leg er een extra blaadje koriander bovenop en serveer eventueel met wit breekbrood.