- Voorbereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 15 minutes
- Portie: Voor Familie
Flan Catalan – Catalaanse flan karamelpudding
De Catalaanse flan, in het Spaans flan Catalan, is een klassiek nagerecht dat ontstaan is in de noordoostelijke regio Catalonië. Het lijkt op de Franse crème brûlée, maar het voornaamste verschil is dat flan Catalan met melk wordt bereid en crème brûlée met room. De Catalaanse flan vertoont ook veel uiterlijke gelijkenis met Tocino de cielo oftewel hemels spek. Maar dit van oorsprong Andalusische gerecht bevat geen melk. Flan Catalan is één van de beroemdste desserts uit de Spaanse keuken en daarom zeer de moeite waard om een keer te proberen.
Ingrediënten
Instructies
Verwarm de oven voor op 165 graden. Voor de flan Catalan begin je met de bereiding van de caramel of karamel. Hiervoor doe je 4 eetlepels suiker in een pannetje. Voeg daar 2 ½ eetlepel water aan toe en blijf dit roeren tot alle suiker gesmolten is. Het mengsel is dan lichtbruin gekleurd. Neem de schaaltjes waar je de flan in gaat maken en giet de karamel erin. Draai de bakjes heen en weer tot de wanden ervan helemaal bedekt zijn.
Allergens
Doe de melk in een ander pannetje en breng dit met een in de lengte gespleten vanillestokje zachtjes aan de kook. Haal de pan van het vuur en doe er een deksel op. Laat de melk zo nog een kwartiertje staan en haal dan pas het vanillestokje eruit. Klop 1 ei en 5 eidooiers los en voeg hier 100 gram suiker aan toe. Meng de geklopte eieren met de melk en roer alles nog even goed door. Verdeel het vervolgens over de met karamel bedekte schaaltjes. Plaats de bakjes in een grote ovenschaal die voor ⅓ gevuld is met heet water en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de flan Catalan in 40 minuten gaar. Laat de schaaltjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Op het moment dat je de flan Catalan serveert, keer je de schaaltjes om boven een bordje, zodat de karamel bovenop zit. Caramel is heerlijk en ook erg snel te maken. Samen met dit gerecht maak je er een top recept van!