
- Portie: Voor Familie
Citroenijs met munt: een frisse ijs variant
Het doet er niet toe wat het hoofdgerecht is, voor ijs als dessert is er altijd nog wel plaats. Zeker als je een frisse variant serveert zoals citroenijs met munt. Uiteraard kun je kant en klaar ijs kopen, maar zelf maken is wel zo lekker. En het is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt, zelfs zonder gebruik van een ijsmachine. Volg de instructies van dit recept en geniet van heerlijk zelfgemaakt citroenijs met munt.
Ingrediënten
- Melk - 5 dl, volle
- Eierdooier - 5
- Suiker - 130 gram
- Slagroom - 3 eetlepels
- Citroensap - 170 ml
- Citroenrasp - van 2 citroenen
- Wafelrolletjes
- Verse munt - 4 takjes
Instructies
Het maken van citroenijs met munt kost wel wat tijd. Je kunt het dus het beste een dag van te voren maken. Dan heeft het ijs ook voldoende tijd om helemaal op te stijven.
Begin met de eidooiers samen met 65 gram suiker op te kloppen tot een romige massa. Het moet uiteindelijk lichtgeel van kleur zijn. Doe daarna de melk met de overige suiker en ongeveer 2 eetlepels geraspte citroenschil in een pannetje en breng het langzaam aan de kook. Schenk het eimengsel bij de melk en roer het geheel met een houten lepel goed door. Vervolgens verwarm je het zonder het te laten koken (om schiften te voorkomen) verder op. Na ongeveer 5 minuten kun je het mengsel door een zeef halen. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de slagroom en het citroensap toevoegen, doorroeren en af laten koelen.
Mocht je in het bezit zijn van een ijsmachine, dan kun je daarin het citroenijs draaien. Heb je geen machine, dan voldoet een diepvriesdoos ook prima. Het ijs zal in 4 tot 8 uur volledig bevriezen. Roer zolang het kan het ijs om het half uur even met een vork door. Om het citroenijs met munt helemaal af te maken, dien je het op in een mooi sorbetglas. Steek er nog een wafelrolletje in en een takje verse munt. Hang een gekruld citroenschilletje aan het glas en smullen maar.