
- Voorbereidingstijd: 5 minutes
- Kooktijd: 10 minutes
Champignons met knoflook
In Spanje is Champiñones al Ajillo, oftewel champignons met knoflook, een bekend en makkelijk te bereiden gerecht. Er zijn verschillende varianten op dit recept te vinden, maar de hieronder beschreven bereidingswijze is eigenlijk de standaard manier om het te maken. Je kunt zelf kiezen welk soort champignons je ervoor wilt gebruiken, maar in Spanje zijn het meestal de bruine kastanjechampignons, die je in dit gerecht zult terugvinden. Desalniettemin smaken champignons met knoflook ook uitstekend met andere grote soorten, zoals oesterzwammen, cantharellen of eekhoorntjesbrood. Dit recept is eenvoudig zelf te maken en je hebt er ook niet veel ingrediënten voor nodig.
Ingrediënten
- champignons - 250 gram kastanje
- Knoflook - 6 tot 8 naar je eigen smaak
- Olijfolie - 8 eetlepels
- Zout - of Zeezout
- Peterselie
Instructies
Het bereiden van champignons in knoflook kost je amper 10 minuten. Omdat het gerecht het lekkerst is als het warm geserveerd wordt, kun je het niet lang van tevoren klaarmaken.
Je begint met het voorzichtig schoonmaken van de champignons. Dit doe je door er met een speciaal borsteltje zachtjes overheen te gaan. Je kunt ze ook met een theedoek schoonwrijven. Als de kastanjechampignons schoon zijn, hak je ze in 4 kwarten. De knoflook snijd je in plakjes van ongeveer 2 mm dun. Tot slot hak je de peterselie fijn tot je ongeveer 2 eetlepels vol hebt.
Verhit allereerst de olie in een ruime koekenpan. Doe hier vervolgens de helft van de plakjes knoflook bij en bak ze tot ze bruin zijn. Neem de gebakken knoflook dan uit de pan; je knoflookolie is klaar. Voeg nu de champignons toe en bak ze ongeveer vijf minuten, terwijl je ze om blijft scheppen. Laat de champignons daarna nog zo’n kwartiertje op een laag vuur na garen. Eventueel kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. (Niet te veel anders verlies je de smaak van de knoflookolie). Pas tijdens de laatste 5 minuten voeg je de rest van de plakjes knoflook toe samen met de gehakte peterselie. Breng met wat zout verder op smaak en schep alles goed om. Serveer de champignons in knoflook warm in een schaaltje met wat verse peterselie als garnering.