
- Portie: Voor Familie
Aioli tapas met brood
Als er één gerecht is, dat op een tafel met tapas hapjes niet mag ontbreken, dan is het wel aioli met brood. Deze Spaanse variant van het overbekende stokbroodje met kruidenboter is natuurlijk zelfgemaakt het allerlekkerst en de ingrediënten heb je waarschijnlijk allemaal wel in huis. In een handomdraai staat jouw eigen aioli op tafel. En behalve met brood kun je uiteraard ook heerlijk dippen met verse groenten als komkommer, bleekselderij of wortelreepjes.
Ingrediënten
- Teentje Knoflook - 2 stuks
- Slaolie - 1 dl
- Olijfolie (lichte extra virgin) - 1/2 dl
- Eierdooier - 1 (op kamertemperatuur)
Instructies
Om te beginnen pers je de knoflookteentjes uit in een knoflookknijper. De beste manier om dit te doen, is door eerst het knoflookteentje te kneuzen door er hard op te duwen met de zijkant van een mes. Dit zorgt ervoor dat de knoflooksmaak goed vrijkomt. Daarna kun je heel gemakkelijk het velletje eraf halen en de gepelde knoflook in de pers doen. De geperste knoflook vang je op in een schaaltje, waar je de eierdooier er doorheen roert. Je gaat net zo lang door met roeren tot het een gebonden saus geworden is. Dan doe je er, terwijl je blijft roeren, zout en peper bij. Vervolgens giet je allebei de olies er in een dunne straal doorheen. Doe dit na elkaar en meng ze vooraf zeker niet door elkaar. Ook nu is het van belang dat je goed blijft roeren tot er een saus ontstaat, die net zo dik is als mayonaise. Je aioli is nu klaar om geserveerd te worden.
De meeste mensen zullen weleens tapas gegeten hebben en de aioli meteen herkennen. Maar voor die personen, die voor het eerst kennis maken met de Spaanse keuken, kun je de aioli garneren met dunne plakjes knoflook. Eventueel kun je de knoflookschijfjes nog even bakken voor nog meer smaak. Leg ze vervolgens bovenop de aioli en het is voor iedereen duidelijk dat het hier om een heerlijke knoflooksaus gaat.
Tip
Aioli smaakt heerlijk op vers (stok)brood, maar ook op toast is het niet te versmaden. Heb je aioli over, dan kun je deze lekkere knoflooksaus ook gebruiken bij vis- of vleesgerechten.